انواع محیط کشت
محیط کشت (به انگلیسی: Growth medium) به محیطی می گویند که دارای مایع یا ژل میباشد و به منظور رشد کردن میکروبها، یاختهها و یا حتی گیاهان کوچک مورد استفاده قرار میگیرد. به طور کلی به فرایندی که باکتری ها در شرایط مناسبی قرار بگیرند تا قادر به رشد و تکثیر باشند را کشت باکتری می نامند.
از آنجا که میکروب یک موجود تک سلولی می باشد، قادر است کلیه اعمال حیاتی خود را مستقلا و بی نیاز به سلول دیگری انجام دهد. در واقعاین عمل بیانگر آن است که میکروب ها نیاز به غذا، آب و مواد معدنی دارند.
به محیط مغذی که حاوی کلیه نیاز های یک میکروب از مواد غذایی الی مواد معدنی باشد و موجب رشد میکروب می شود را محیط کشت میکروبی می نامند.
محیط کشت می تواند به صورت دست ساز بوده و یا بطور طبیعی در داخل سلول های بدن یک جانور باشد. خون از بهترین محیطی می باشد تا یک باکتری در آن رشد کند، زیرا تمام نیاز های یک باکتری مانند اکسیژن، مواد مغذی، pH مناسب، دمای مورد نیاز و … را برای یک باکتری فراهم می نماید.
همچنین میکروب را میتوان در محیط ها و یا ظروف مختلف کشت نمود. انتخاب شکل ظروف بسته به نوع کشت دارد. به طور مثال در کشت هایی که محیط آن مایع می باشد ظروف کشت لوله ای است و برای محیط های جامد (به اصطلاح آگار دار) پلیت یا لوله استفاده می گردد.
دیگر محیط کشت ها
راهنمای خرید محیط کشت و انواع محیط کشت؛ با توجه به هدف مد نظر و به منظور صرفه جویی در زمان و کاهش هزینه های پژوهشگر، بیش از 200 نوع محیط کشت وجود دارد که پس از انجام تست های کنترل کیفی درانواع پلیت ها ،لوله ها به صورت مایع و جامد تهیه و به بازار عرضه میگردد.
به منظور تکثیر و جدا سازی باکتری های بیماریزا اللخصوص باکتری هایی که برای رشد به مواد مغذی نیاز دارند بکار می رود. علاوه بر این وجود همولیزین در باکتری ها را نیز می توانیم مورد بررسی قرار دهیم.
محیطی است انتخابی و برای جداسازی گونه های سالمونلا استفاده میشود. این محیط از رشد بسیاری از باکتری های روده ای (انتروباکتریاسه) به جز سالمونلا جلوگیری می نماید. در صورتی که E coli، کلبسیلا و پروتئوس و سایر انترو باکتریاسه ها رشد نمایند، به دلیل اینکه قند لاکتوز و یا سوکروز و یا هر دو را تخمیر می نمایند و تولید اسید می کنند، در مجاورت معرف رنگی فنل رد به رنگ زرد در می آیند. در صورتی که باکتری های لاکتوز منفی مانند سالمونلا رشد نمایند، به دلیل عدم تخمیر قند در مجاورت معرف، محیط به رنگ ارغوانی در می آید.
این محیط کشت به دلیل داشتن پارافین، باعث رشد باکتری های بی هوازی می گردد. این محیط کشت محیطی مغذی و غنی برای باکتری های بی هوازی مانند کلستریدیوم است. این محیط معرف خاصی نداشته و هدف ایجاد محیط کشت مناسب برای باکتری های بی هوازی است. بعد از رشد باکتری برای تفریق باید بر روی محیط های افتراقی با شرایط بی هوازی جهت تشخیص باکتری مورد نظر پرداخت.
برای تعیین قدرت باکتری در استفاده از سیترات به عنوان تنها عامل کربندار موجود در محیط میباشد. باکتری هایی که قادر به رشد در این محیط باشند در حقیقت توانسته اند از سیترات که تنها عامل کربن دار در محیط است استفاده کنند و در نتیجه در مجاورت معرف رنگی بروموتیمول بلو به رنگ آبی در می آیند. در غیر این صورت به علت عدم رشد باکتری و عدم تغییر رنگ محیط آزمایش سیترات منفی است.
سفیر آزما کیان فروش انواع
محیط کشت
جهت کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره تخصصی رایگان با ما تماس حاصل نمایید.